onsdag 4. februar 2009

F.eks hva vi lærer litt om på design & håndverk


Hvordan ittnes fargesirkel ble oppbygd


Han satte opp sju ulike fargekontraster, slik som kontrasten mellom kalde og varme farger og kontrasten mellom lyse og mørke farger. I tillegg utviklet han teorier om fargeklanger, altså hvordan vi kan sette sammen farger på forskjellige måter.

ITTNES FARGEKONTRASTER
Ittens sju fargekontraster er- fargens egenkontrast - kontrasten mellom lys og mørke - kontrasten mellom kald og varm - komplementærkontrasten - simultankontrasten - kvalitetskontrasten - kvantitetskontrasten.

KALD OG VARM KONTRAST

Det kan virke underlig at vi kan lese temperatur ut av en farge. Forsøk har vist at kalde og varme farger virker på oss rent fysisk.
Hva med solrik - skyggefull? Er solen kald og skyggen varm? Hva er kaldt og varmt i gjennomsiktig og lett? Hva er beroligende, og hva er opphissende?

Disse betegnelsene sier noe om kalde og varme fargers store uttrykksmuligheter. Når du tenker på kald - varm på forskjellige måter kan det bli enklere å forstå denne kontrasten i bruk.

LYS OG MØRK KONTRAST

Svart og hvit gir den aller største kontrasten mellom lys og mørke. Mellom dem ligger det et hav av gråtoner.
Enhver fargetone har sin egen lyshet eller egen mørkhet i forhold til hvor den er plassert.
Det å kunne se en farges lyshet eller mørkhet eller hvor mange grå-analyser det er mellom det svarte og hvite, er avhengig av det enkelte øyets synsevne og hvert enkelt menneskes mottakelighet.

1 kommentar:

  1. Veldig spennende ting du har lagt ut!
    Husk å ha med kildehenvisning til tekst og bilder du har funnet på nettet eller i bøker.

    SvarSlett